اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج دانشجویی، همایش «بررسی نقش مناطق آزاد در تحقق اقتصاد مقاومتی» با حضور محمد خوش چهره به همت بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد قشم برگزار شد.
محمد خوش چهره، نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی در دوره هفتم در این همایش از تولید ملی به عنوان محوریت و گوهره اقتصاد مقاومتی یاد کرد و گفت: اگر درک صحیحی از تولید ملی نباشد یک رونق اقتصادی، شکوفایی اقتصادی و یک نگرش و بینش بنیادی در این باره صورت نمیگیرد.
وی افزود: فشارهای اقتصادی و تحریمها به دلیل بیتوجهی به تولید ملی است که دولتها ضعف خود را با افزایش اتکا به درآمدهای نفتی جبران میکنند.
نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی در دوره هفتم ضمن اشاره به منویات مقام معظم رهبری در مورد اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: از سال ۸۹ که رهبر معظم انقلاب از اقتصاد مقاومتی سخن گفتند، تاکنون شاید قریب به ۴۲ یا ۴۳ سخنرانی درباره اهمیت اقتصاد مقاومتی، چالشهای پیش روی آن و ضرورت عملیاتی شدن آن سخن گفته ولی از سوی مسئولین مورد غفلت واقع شده است.
خوش چهره با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری در صحبتهای مکرر خود بیاناتی را برای تکمیل مفهوم اقتصاد مقاومتی عنوان و شفافیت لازم را انجام دادند، افزود: عدم درک درست از مفهوم اقتصاد مقاومتی در طول این سالها باعث گردیده دستگاههای مختلف سیاست گذاری در کشور از جمله مجلس، دولت و مجمع تشخیص مصلحت نظام اقدام موثری را در این رابطه انجام ندهند.
وی ادامه داد: سه علت عمده در مغفول ماندن سیاست های اقتصاد مقاومتی در فرمایشات مقام معظم رهبری وجود دارد؛ یکی درک نکردن صحیح و گفتمانسازی به منظور آمادهسازی فضا برای تحقق اقتصاد مقاومتی است که باعث شده رهبر معظم انقلاب در سخنرانیهای متعددشان بارها بر این رویکرد تاکید کرده و به این ترتیب عذر و بهانهای برای درک نکردن این موضوع برای مسئولان باقی نگذارند.
نکته دوم که قابلتاملتر است، باور نداشتن به اقتصاد مقاومتی است که در سطوحی از سیاستگذاری وجود دارد. آنچه در این رابطه نگرانکننده است، نوعی مواجهه غیرصادقانه و منافقانه با این موضوع است؛ به این معنا که فلان مسئول حاضر نیست با شهامت بگوید من به این نوع اقتصاد باور ندارم یا راهکار جایگزین دارم یا از پس کار برنمیآیم؛ بلکه همه در حرف و کلام این راهبرد را تعیین کرده، اما در عمل برخی به گونهای دیگر حرکت میکنند.
وی ضمن انتقاد از اینکه اقتصاد مقاومتی را نباید در مفاهیمی از جمله ریاضت وجنگ تنزل داد، افزود: اقتصاد مقاومتی یک نگرش است، نگرشی که در قالب ماهیت انقلاب اسلامی و اهداف کشورصورت می گیرد.
خوش چهره با اشاره به اینکه نظام تصمیمگیر به اضافه فعالان اقتصادی و مردم قطعا باید در پیادهسازی اقتصاد مقاومتی توام با یکدیگر وظایف خود را انجام دهند، تصریح کرد: دولت میتواند با تثبیت نقاط آسیبپذیر سیاستهای کارآمدی را برای حمایت از تولید و تامین منابع مورد نیاز کشور انجام دهد که برهمین اساس باید بازارهای عرضه کننده کالاهای خود را مورد تقویت قرار دهیم.
این کارشناس اقتصادی ضمن انتقاد از اینکه برخی از استادان دانشگاه واژه اقتصاد مقاومتی را در ادبیات اقتصادی نامانوس دانسته و برداشتهای مختلفی از آن کرده اند، بیان داشت: باید از این مفهوم تعریف و تبیین مناسبی صورت گیرد تا سوءتفاهمها برطرف و هدفگذاری برای تحقق آن در کشور اتفاق بیفتد.
خوش چهره برای شفافسازی مفهوم اقتصاد مقاومتی به بیان ویژگی اقتصاد حاکم در کشورهای اروپایی پرداخت و گفت: مقطعی از اقتصاد این کشورها رقابتی است به نحوی که رقبا در این فضا که شعار رقابتی را عنوان میکنند برای تحقق اهداف خود حداکثر استفاده را ابزارها کرده و حتی مفهوم اقتصاد رقابتی را نیز با چالشهای زیادی روبرو ساختهاند.
به اعتقاد این کارشناس اقتصادی مطالعات تجربی و شواهد تاریخی در این ادبیات نشان از آن دارد که بعد از اقتصاد رقابتی، اقتصاد تقابلی قرار میگیرد که در آن فعالان این اقتصاد با تقابل با یکدیگر درصدد کسب اهداف خود هستند.
دکتر محمد خوش چهره تاکید کرد: شرحِ شرایط حاکم بر اقتصاد کشور ما را به این نتیجه مشخص میرساند که مردم دغدغههای جدی معیشتی دارند که باید هر چه زودتر درصدد برطرف کردنشان آمد تا از این طریق بتوانیم دنبال رسیدن به آرمان شهری باشیم که هدف نهایی و بزرگ هر جامعهای است.
وی با اشاره به اینکه باید برای تحقق اقتصادی مقاوم نقاط ضعف خود را شناسایی و درصدد کاهش وابستگیها براییم، تصریح کرد: این امر به هیچ عنوان به معنای لاک دفاعی و انزوا رفتن کشور نیست بلکه در صحنه بودن و پویا بودن با تشخیص نقاط ضعف و رفع وابستگیها به معنای خودکفایی و خوداتکایی است.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: به عنوان نمونه در طی این سالها کشور وابستگی شدیدی به درآمدهای نفتی داشت که این امر نقطه ضعف بزرگی محسوب میشود. البته وابستگی درآمدهای نفتی در حالی در این سالها پررنگتر شده است که مقام معظم رهبری، قوانین اساسی و برنامه پنجم توسعه بر رفع این وابستگیها تاکید بسیاری را مطرح کرده بودند.
خوشچهره با بیان این مطلب که ما باید به سمت کاهش وابستگی ناشی از درآمدهای نفتی رفته و از آن طریق از فشارهای وارده بر کشور بکاهیم، تصریح کرد: دشمن با شناسایی نقاط ضعف ما تمرکز زیادی به تحریمهای نفتی نمود که باید آسیبپذیری این بخش را به حداقل برسانیم.
وی در ادامه به خوکفایی کشور به گندم اشاره کرد و گفت: گندم حرف اول را در سبد غذایی کشور میزند که باید درصدد خرید ارزان آن از کشورهای مختلف نبوده و با خودکفای ۹۰ درصد نیاز کشور را خود تامین نماییم.
خوش چهره ضمن اشاره به مذاکرات هسته ای، افزود: نمیتوان از طریق مناسبات خارجی اقتصاد مقاومتی را ایجاد نمود حال هر کس مذاکره را راهکاری برای تحقق اقتصاد مقاومتی عنوان میکند باید بگویم که اشتباه محض را انجام میدهد.
وی ضمن تاکید بر اینکه جمهوی اسلامی ایران با منافع دنیای سلطه در تقابل است، افزود: مذاکره زمانی به تحقق اقتصاد مقاومتی منتهی میشود که سلطهگران رویکرد خود را تغییر داده باشند.
خوشچهره با بیان این مطلب که امام خمینی(ره) تاکیدات زیادی بر روحیه سلطه استکبارگران داشته و آنان را مصداق میش و گرگ عنوان نمودهاند، گفت: جمهوری اسلامی ایران می تواند از هر ادبیاتی برای حفظ منافع خود استفاده کند زیرا همین امر توانمندی فوق العاده این نظام را نشان خواهد داد.
وی اضافه کرد: به اعتقاد بنده مذاکره فقط میتواند به عنوان تاکتیک و یا ابزار در دست سیاستگذاران قرار گیرد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه برای حل مشکلات اقتصادی باید از ابزارهای رفع وابستگی و رسیدن به خودکفایی استفاده نمود، بیان داشت: مصادیق پیاده سازی اقتصاد مقاومتی مجزای مذاکرات دیپلماتیک است.
خوش چهره با تأکید براینکه در شرایط فعلی تحریم های بین الملی نوعی تهدید برای کشور محسوب می شوند، اظهارداشت: برای مقابله با تحریم باید مدیریت تهدید از سوی مسولین انجام شود تا در راستای آن کمترین اثر گذاری تحریم در کشور صورت گیرد.
به اعتقاد وی، علیرغم توصیه های رهبری در توجه بیش از اندازه به حوزه اقتصاد متأسفانه در تصمیم گیری مسئولین کمتر راهکاری برای مقابله با تحریم های بین المللی دیده می شود.
وی با اشاره به اینکه ضعف مدیریتی باعث گردید تا کشور در مقابل تحریم ها مصون نبوده و این امر تأثیرات بیش ازحد خود را بر پیکره اقتصاد کشور ایجاد کند، خاطرنشان کرد: هم اکنون باید دلایل ایجادی تحریم های بین المللی را بررسی و شیوه های اعمال و پیامدهای آن را در قالب یک مدیریت منسجم مورد ارزیابی قرار دهیم.